Nyheder

Sådan vælger du den rette belysning

Vi ved alle, hvor vigtig belysning er for at skabe et smukt og funktionelt rum. Den rigtige belysning kan hjælpe med at fremme produktiviteten, og det kan også få os til at føle os afslappede og komfortable. Det hjælper med at definere et rum og trække folk sammen.

Belysning påvirker også, hvordan vi opfatter teksturer og farver og manipulerer den generelle fornemmelse af et rum – måske endda mere end noget andet designelement. Og så er der den enkle kendsgerning, at lysarmaturer kan ende med at blive et vigtigt omdrejningspunkt i et rum. Derfor vil vi komme med nogle tips til, hvordan du finder den rigtige belysning. Du kan også find et kæmpe udvalg af indendørs lamper her.

Begræns din stil

Der er mange fantastiske muligheder derude, så det kan hurtigt blive overvældende. Men hvis du starter med at indsnævre din overordnede æstetik, er det et godt sted at starte. Har dit rum et køligt look, moderne eller ældre look? Når du har defineret dit rum, skal du begynde at søge efter inventar, der passer inden for den designstil. Husk også, en lille kontrast kan gøre en stor forskel. Prøv derfor at blande stilarter for at finde den rigtige kombination.

Vurder kombinationen

Når du kender placeringen, mængden og stilen på de armaturer, du har brug for, kan du afrunde hele dit belysningsskema. Det bedste tip er at forestille dig, hvor du vil have din potentielle lyskilde og og indtegne det i et dokument for at se, hvordan det arbejder sammen med et rum. Her kan du således se, om du inkluderer du nogle forskellige strukturer f.eks i form af lampeskærme. Er der en farvefarve, der fungerer sammen med resten af ​​dit rum? Det behøver ikke at blive matchende, men du vil have, at samlingen føles sammenhængende i rummet.

Tænk med pæren

Endelig skal du vide, at forskellige pære kan gøre en enorm forskel i udseendet og følelsen af ​​dit hjem – og kan påvirke dine energiomkostninger. Her er en hurtig opdeling af nogle typiske pærer, du finder:

  • Glødelampe: De fleste giver ligesom solen et varmt lys, og er mindst energieffektive (en 60 Watt varer kun omkring 750 timer)
  • Halogen: Har flere timer end en simpel glødelampe. Den kan blive ret varm at røre ved, har højt energiforbrug og en typisk halogenlampe, giver også etvarmt lys.
  • Fluorescerende: Energieffektiv, men ikke så god kvalitet med hensyn til farvegengivelsen. Den giver mere af et køligt lys, der kan dæmpes, men ikke særlig godt. Fluorescerende har tendens til at være bedre egnet til områder, der ikke er så vigtige for stemningsbelysning – tænk mere i garager, kældre, gange, hvor man ikke bevæger sig så hyppigt.
  • LED – Dyrt alternativ, men holder længst og er bedst på energibesparelser, får farver typisk til at se godt ud, så der er masser af muligheder.